Adverteren

Taxuskever bestrijden op verschillende manieren


Tuin 22 Jan 2023
Taxuskever bestrijden op verschillende manieren

Hoe je van de taxuskever af komt? 

Als je op zoek bent naar manieren om van taxuskever (Otiorhynchus sulcatus). af te komen, ben je op de juiste plaats. Deze blogpost somt de meest effectieve methoden op om de taxuskever te bestrijden. Of je nu chemische of culturele methoden gebruikt, we laten je zien wat het beste werkt om van taxuskever af te komen.

Wat doet een taxuskever?

taxuskever, ook bekend als de zwarte taxuskever, is een veel voorkomende plaag van veel sier- en landbouwplanten. De volwassen taxuskevers beschadigen planten door zich te voeden met hun bladeren, waardoor deze gerafeld en misvormd raken. Het larvale stadium van de taxuskever voedt zich met de wortels van planten, waardoor de plant kan verwelken en afsterven.

De beste manier om van taxuskever af te komen is het gebruik van een insecticide.

Permethrin is een door de mens gemaakt insecticide dat behoort tot de familie van de pyrethroïden. Pyrethroïden zijn synthetische verbindingen die lijken op natuurlijke pyrethrinen, die voorkomen in bepaalde chrysantenbloemen. Permethrin is een breedspectrum insecticide, wat betekent dat het werkzaam is tegen een grote verscheidenheid aan insecten. Het werkt door zenuwschade bij insecten te veroorzaken, wat leidt tot verlamming en dood. Permethrin is veilig voor mens en dier bij gebruik volgens de voorschriften, maar kan giftig zijn voor bijen en andere bestuivers. Inmiddels niet meer toegestaan, aaltjes zijn een milieuvriendelijker alternatief. 

Een ander effectief insecticide tegen taxuskever is Lambda-cyhalothrin.

Lambda-cyhalothrin is een door de mens gemaakt pyrethroïde insecticide dat behoort tot de cyanogroep. Cypermethrin is een ander veelvoorkomend type pyrethroïde insecticide. Lambda-cyhalothrin werkt door zenuwschade bij insecten te veroorzaken, wat leidt tot verlamming en dood. Lambda-cyhalothrin is veilig voor mens en dier bij gebruik volgens voorschrift, maar kan giftig zijn voor bijen en andere bestuivers.

taxuskever kan ook met cultuurmethoden worden bestreden. Inmiddels niet meer toegestaan, aaltjes zijn een milieuvriendelijker alternatief. Lees verder. 

Handmatige bestrijding

Een cultuurmethode die gebruikt kan worden om taxuskever te bestrijden is het verwijderen van hun waardplanten. Dit kan door de volwassenen en larven handmatig van de plant te verwijderen, en al het aangetaste plantmateriaal uit het gebied te verwijderen. Indien mogelijk is het ook raadzaam om aangetaste planten te vernietigen, zodat ze niet als voedselbron voor de snuitkevers kunnen dienen.

Voor de bestrijding van taxuskever kunnen ook biocontrolemiddelen worden gebruikt.

 

Steinernema carpocapsae is een soort entomopathogene nematode die parasiteert en insecten doodt. Als S. carpocapsae een taxuskever kever infecteert, dringt de nematode de kever binnen via zijn mond of anus en laat bacteriën los in de lichaamsholte van de kever. De bacteriën vermenigvuldigen zich en geven gifstoffen af die de kever binnen 24-48 uur doden. S. carpocapsae kan ook gebruikt worden om andere plagen te bestrijden, zoals kakkerlakken, krekels en krekelmollen.

Conclusie

De beste manier om van taxuskever af te komen is het gebruik van een insecticide. Permethrin is het meest effectieve insecticide tegen deze plaag. taxuskever kan ook bestreden worden met culturele methoden, zoals het verwijderen van hun waardplanten. Biocontrolemiddelen, zoals de roofkever Steinernema carpocapsae, kunnen ook worden gebruikt om deze plaag te bestrijden.

Netflix series voor vrouwen
Internet 15 Jul 2020

Netflix series voor vrouwen

Artikel plaatsen?

Gemakkelijk uw artikel plaatsen op onze website? Dat kan direct en vandaag nog online!

Artikel plaatsen